Mevlevîliğin önde gelen temsilcisi Hz. Mevlânâ Celâleddîn–i Rûmî, sevgi, kardeşlik, hoşgörü, insan olma konularını işlemiş, bunları tüm insanlara öğretmeyi amaçlamıştır. Hz. Mevlânâ, eğitimin gücüne ve çevrenin etkisine inanır. İnsan eğitilebilir bir varlıktır. İnsan eğitim yoluyla olumsuz yönlerinden arınabilir. Eğitimci eğitim faaliyetini yerine getirirken sabırlı olmalı, öğrencinin yaptığı yanlışları onu kırmadan düzeltmeli, öğrenciyi güdülemelidir. Hz. Mevlânâ insanlara alçak gönüllü, doğru olmalarını, iyilik yapmalarını öğütlemiştir. Her türlü sevgisizliğe, kötülüğe, olumsuzluğa karşı İslami ve insani ilkeleri şiir, musiki ve raks içinde birleştirip dile getirmiş, etkisi yüzyıllarca devam etmiş ve edecek olan büyük bir yaygın eğitimcidir. Mevlevîliğin temel ilkeleri arasında; insanlığa hizmet etmek, başkalarına her zaman iyi ve güzel davranışın örneği olmak, aklı iyi kullanmak, hikmet sahibi olmak, dinî esasları iyi bilmek, dindar olmak, içini her zaman temiz tutmak, alçak gönüllü olmak, maddi ve manevi temizliğe önem vermek yer almaktadır.
Bu çalışmada Türk Milli Eğitim Sisteminin genel amaçları ve ilkeleri, Mevlevîliğin temel ilke ve uygulamaları ile karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda Türk Milli Eğitim Sisteminin genel amaç ve ilkeleri ile Mevlevîlik ilke ve uygulamalarında değerler eğitimi, yaşam boyu eğitim, her yerde eğitim, iyi insan, iyi vatandaş, iyi meslek sahibi bireyler yetiştirme gibi birçok açıdan benzerlik, uyumluluk saptanmıştır. Çalışma sonuç ve önerilerle sonlanmıştır.
Jalāl al-Dīn Muḥammad Rūmī, a leading figure in Rumism, centered his teachings on love, compassion, tolerance, and humanity, aiming to impart these values to all people through his writings. He strongly believed in the transformative power of education and its potential to enhance the environment. Rūmī posited that individuals have the capacity to learn and can be refined by overcoming negative traits through education. He emphasized that educators should practice patience, encourage students constructively, and provide motivation throughout the learning process. His teachings advocate for honesty, humility, and generosity toward others. For centuries, Rūmī has been recognized as an informal educator, inspiring countless writers and thinkers by articulating Islamic and humanistic ideals through the mediums of music and dance, which he used to combat negativity and malevolence. The core tenets of Rumism include serving humanity, exemplifying kindness, applying intelligence for ethical purposes, possessing a profound understanding of human nature, fulfilling religious duties with humility, and maintaining both material and spiritual integrity. This research aims to compare the fundamental principles and goals of the Turkish National Educational System with those of Rumism. The findings indicate significant consistency and resemblance in areas such as value education, lifelong learning, and the cultivation of responsible citizenship, concluding with a discussion and recommendations.